maanantai 30. syyskuuta 2013

Pieni ranskalainen keittiö

Ei sille voinut mitään. Pariisi tuoksui nenääni vielä viikko reissun jälkeen, joten päätin valmistaa viikonloppuna ranskalaisen illallisen.

Pöytään istahti tällä kertaa seurue, jolle en ollut kokannut aiemmin. Oli siis erittäin fiksu veto valita menuksi burgundinpataa. En ollut tehnyt pataa itse aiemmin – ja tunnetusti tämä ranskalaisen perinneruoka vaatii pitkäjänteisyyttä sekä mausteiden ja makujen hyvää tuntemusta.

Mutta siksihän reseptit on keksitty – ne on tarkoitettu kokeiltaviksi.

Päätin valmistaa padan Rachel Khoon reseptin mukaan. Tämän taitavan, ja kauniin, brittikokin ruokaohjelma näytettiin Yle 1 -kanavalla loppukesästä.

Rakastuin ohjelmaan, Khoon resepteihin ja hänen pieneen pariisilaiseen keittiöönsä. Omani ei nyt aivan vastaa Khoon keittiötä, mutta haaveilevana tyyppinä voin hyvin kuvitella kokkaavani Seinen rannalla pariisilaisen ullakkohuoneiston keittiössä....

Khoon reseptejä löytää edelleen Ylen nettisivuilta ohjelman kotisivuilta sekä BBC:n sivustoilta. Ja tietenkin Rachel Khoon ihanasta kirjasta The Little Paris Kitchen (2012).

Tsekkaa ja kokeile!

Burgundinpata (4–6 henkilölle)


Muokkaisin hieman Khoon alkuperäistä reseptiä. Oma patani kaipasi hieman enemmän sokeria, suolaa ja yrttejä kuin alkuperäinen ohje antoi ymmärtää. Mutta nämähän ovat makuasioita. Oheinen ohje on Khoon reseptin pohjalta muokkaamani.




Tarvitset:

900 g naudanlihaa isoina paloina
2 rkl vehnäjauhoja
öljyä
150 g luomupekonia siivuina
10 salottisipulia kuorittuna (älä pilko)
2 valkosipulin kynttä (enemmänkin, jos haluat lisää makua)
1 laakerinlehti
nippu persiljan varsia
3 timjaminoksaa
2 rosmariininoksaa
3 neilikkaa
10 mustapippuria murskattuna
vettä
500 ml ranskalaista punaviiniä
3 rkl tomaattipyreetä
3 tl sokeria
vähintään 1 tl suolaa (oman maun mukaan)
10 tuoretta herkkusientä
persiljaa


Tee näin

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Jauhota lihapalat. Lämmitä öljy isossa padassa kovalla lämmöllä ja ruskista lihat erissä. Poista lihat padasta ja paista siinä pekoni, sipulit ja valkosipuli. Lisää yrtit ja mausteet. Pane lihat takaisin pataan.

Lisää 300 ml vettä, viini, tomaattipyree, sokeri ja suola. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin. Anna hautua vähintään kolme tuntia, mielellään enemmänkin.

Lisää herkkusienet pataan noin 20 minuuttia ennen kuin ruoka on valmis. Lisää suolaa maun mukaan. Koristele annos persiljalla.

Tarjoile perunamuusin ja ranskalaisen punaviini kera.










2 kommenttia:

  1. Hyvä idea tehdä patalihoista lähes pieniä pihvejä. Saa esillelaittoon uutta ilmettä.
    Ranskalainen viinisuositus on melko monikäsitteinen vinkiksi : )
    yt.tomi

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tomi kommentistasi!

    Ranskalainen viini on kieltämättä hivenen laaja käsite :) Kokeilin itse burgundinpadan kanssa Pierredon-viiniä. Valitsisin ensi kerrallakin Bordeaux’n viiniä padan kanssa, mutta ehkä jotain täyteläisempää...

    Suosituksia otetaan kyllä vastaan :)

    VastaaPoista