keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Turskaa hyiseltä Jäämereltä

Katja Ketun Kätilössä puhaltaa välillä hyiset tuulet. Niiden mukana kirja alkaa tuoksua turskalta. Kylmältä Jäämereltä tuivertavassa tuulessa kalikaksi kuivuneelta turskakimpaleelta.

En ole aiemmin valmistanut turskaa. Mietin ensin, saako sitä edes marketista. Mutta siellähän sitä köllötteli, fileroituna ja kauniissa kasassa. Noin 23 euroa kilo.

Päätin, etten tee lipeäkalaa, vaikka kurkkuun tarrautuva limakalaelämys kutkuttelikin mielessä. Päädyin panemaan turskan pataan paistumaan.



Kun turskaa pyöritteli kananmunassa ja korppujauhossa ja nosti sen jälkeen pannulle, tuloksena oli persoonallinen kalapuikko. Mikä yllätys!

Turska ei ehkä maultaan ole suosikkini. Se oli hieman liian pehmeää ja sössömäistä. Mutta hauska kokeilu ehdottomasti.

Turskapata Pohjanmaan tapaan (hieman matkaa Jäämerelle, mutta sillä suunnalla kuitenkin :)

noin 600 g turskafileetä

muna
valkopippuria
suolaa
korppujauhoja

voita
sitruuna
2 dl kermaa
tuoretta tilliä

Leikkaa fileet noin viiteen osaan. Pyöritä palat vatkatussa kananmunassa ja korppujauho-valkopippuri-suola-seoksessa. Paista palat kevyesti padassa oikeassa voissa.

Kaada joukkoon kerma ja purista sekaan sitruunan mehu. Anna hautua hetki.

Ripottele pataan reilusti tuoretta tilliä.

Tarjoile keitettyjen perunoiden ja kasvisten kera. Kätilö-kirjan makumaailmaan sopivia kasviksia ovat esimerkiksi kotimainen retiisi, kaali ja nauris.

Voit täydentää kokemuksen lasillisella vettä tai sahtia.

Resepti on mukailtu Österbottens fiskarförbund -yhdistyksen sivuilla olevasta perinneohjeesta.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti