tiistai 15. lokakuuta 2013

Syksyn tuoksua uunista

Vilkaisehan ulos. Onko maisema vielä sekaisin kullasta, keltaisesta ja punaisesta?

Ruska on ollut tänä vuonna mahdoton. Sitä on tehnyt mieli ihailla, nuuhkia ja kosketella. Rakastan syksyä, mutta nyt kaikki on ollut vielä tavallistakin kauniimpaa.




Viimeksi tänään hengitin syvään maassa kostuneiden vaahteranlehtien tuoksua. Katulamput valaisivat keltaiset puut - joka paikka tuntui kylpevän kullan sävyissä.

Syksy tuoksuu paitsi ulkona, myös sisällä. Kuten kerroin, panostan nyt velleihin ja puuroihin. Ne lämmittävät kylmenevässä säässä. Aamulla ja illalla.

Jääkaapissani oli vielä pussillinen vanhempieni omenasatoa, joten päätin kokeilla Kodin Kuvalehden ohraomenapuuro-reseptiä, omaan makuuni kevyesti mukaillen.


Ohraomenapuuro

5 dl vettä
3 dl Myllärin luomu rikottuja ohrasuurimoita
4 kotimaista omenaa
2 1/2 dl luomuomenamehua
6 dl kevytmaitoa
1/2 dl sokeria
3 tl suolaa
öljyä padan voiteluun

Kiehauta vesi ja keitä siinä ohrasuurimoita noin 10 minuuttia. Anna suurimoiden hautua hetki.

Kuori omenat ja poista niistä siemankodat. Leikkaa omenat pieniksi paloiksi. Sekoita omenat suurimoiden joukkoon. Lisää mehu, maito ja sokeri. Mausta lopuksi suolalla.

Kaada puuro voideltuun uunivuokaan. Paista 150 asteessa uunin alatasolla pari tuntia. Hämmennä puuroa paistamisen aikana pari kertaa.

Tarjoa voisilmän ja omenamehun kera.






4 kommenttia:

  1. Herkulliselta kuulostaa! Meille kun on tullut noita omppuja molempien vanhemmilta ja siksi kaapit niitä täynnä, niin ehkä mä teen tätä tirriäiselle joku päivä :)

    VastaaPoista
  2. Vinkki: omenat kannattaa pilkkoa hyvin pieniksi, etenkin lapsille. Ohra kun jo itsessään tuntuu suussa melko isolta :)

    Maitoa kannattaa lisäillä paistamisen aikana, jos puuro alkaa kuivua liikaa. Minun makuuni suolaa saa laittaa hivenen enemmän kuin ohjeessa. Jos haluaa vielä hivenen lisää syksyn tunnelmaa, puuron pinnalle voi ripotella hieman kanelia.

    Mutta suosittelen - ihanan syksyinen ja täyttävä puuro!

    VastaaPoista
  3. Hei, ihania punaisia omenia, mummilassa oli syksyllä aina vinnin portaikossa punaiset omenat tuoksumassa Joulua varten, inspis iski kun näin noi kuvat ja maukkaan näköisen puuroasetelman. No mulla kyllä on puurot ja vellit aina sekaisin tässä ruokapuolessa, saas nähdä miten herkullinen puuro mulla syntyy, varmasti on hyvä vaihtoehto siirtyä käyttämään enemmän näitä terveellisiä mummin suosimia puuroja ja vellejä yleisestikin. Joulua jo odotellessa, kiitos kun loihdit esiin punaista joulutunnelmaa korostaen tämän jo hieman taka-alalle jääneen vaihtoehdon ottamisen taas ruokapöytään. Tsemppia vaan sulle ja lisää näitä.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi! Tässä itse kullakin menee aina puurot ja vellit sekaisin, mutta onneksi se ei ole niin vaarallista :) Pääasia, että kokeilee rohkeasti ja maistelee ennakkoluulottomasti.

    Puurot ja vellit on kyllä oikeasti erittäin hyvä vaihtoehto ruokapöytään. Vaihtoehtoja on vaikka kuinka - hiutaleissa, ryyneissä ja lisukkeissa.

    Maukasta loppysyksyä sinulle! Herkutellaan :)

    VastaaPoista