lauantai 26. lokakuuta 2013

Hampurilainen seitsemäntoistavuotiaalle

Kuten kerroin, työskentelin 17-vuotiaana hampurilaisravintolassa. Juha Itkosen kirjaa Seitsemäntoista lukiessani mieleeni tuli heti hampurilainen, vaikkei sitä kirjassa mainitakaan.

Hampurilainen nyt vain sattuu olemaan osa monen 17-vuotiaan elämää. Itselleni se liittyi ensimmäiseen kunnon työsuhteeseen. Olin kyllä ollut aiemminkin kesätöissä, mutta nyt tein töitä myös koulun ohella. Ja tienasin rahaa ylioppilaskirjoitusten jälkeiseen etelänmatkaan ja muuttoon pois kotikaupungista. Ensimmäisen oman kodin (eli soluhuoneen) rakentamiseen.

Sitä paitsi tunsin kerran yhden komean pojan, joka oli työskennellyt samaisen hampurilaisketjun ravintolassa, Hämeenlinnassa. Hän ehkä vähän näyttikin Juha Itkoselta...

Vältin kyseisessä ravintolassa hampurilaisten syöntiä, etenkin lihapurilaisten, koska samaan aikaan vauhkottiin hullunlehmäntaudista. Kanahampurilaisen söin joskus, kun ei ollut muutakaan lounasta.

Nyt päätin tehdä toisenlaisen kanahampurilaisen. Sellaisen, jossa olisi vähän makuakin - ja ehkä vähän enemmän terveellisiä aineksia.

Ohjeen pohja on ystävältäni, joka oli elämässäni jo tuolloin 17-vuotiaana. En tosin muistanut hänen reseptiään tarkkaan, joten mennään tällä.

Kanahampurilaiset
4 kappaletta


Tarvitset:

4 isoa sämpylää (sämpyläohje luvassa myöhemmin :)
1 punasipuli
2 isoa tomaattia
kurkkua
Romaine salaattia


Hampurilaispihvit

400 g kananpojan jauhelihaa
1 dl chilikastiketta
1 rkl teriyakikastiketta
1 tlk jauhettua inkivääriä
1 valkosipulin kynsi silputtuna
2 rkl silputtua tuoretta korianteria
suolaa oman maun mukaan


Majoneesi

4 rkl Hellmann´s majoneesia
pippuria
suolaa
1 tlk limemehua
hieman hienonnettua korianteria


Valmista ensin pihvit. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Muotoile taikinasta melko ohuita pihvejä. Paista pannulla noin 5 minuuttia puoleltaan. Älä turhaan kääntele pihvejä, koska ne voivat hajota alussa helposti.

Tee tällä aikaa majoneesi. Sekoita ainekset keskenään pienessä kulhossa.

Paahda sämpylät kevyesti uunissa. Kokoa hamppurilailaiset: salaatti, pihvi, majoneesi, kurkku, tomaatti, sipuli. Pinnalle hieman tuoretta korianteria.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti