tiistai 7. toukokuuta 2013

Nimeltään Kekkonen

Sukujuureni ovat maaseudulla ja keskustapuolueen kannattajajoukoissa. Siinä varmaan syy siihen, että päätin perehtyä vielä lisää aiheeseen Kekkonen. Luin Raija Orasen romaanin Nimeltään Kekkonen. Booooring, sanoi siskoni, vaikka hänellä on sama tausta.

Nimeltään Kekkonen, Teos 2011
Kirja kertoo Urho Kekkosesta poliittisena henkilönä, etenkin hänen pääministerivuosistaan. Välillä käydään Kainuussa tai naisissa, mutta Orasen teos keskittyy ennen kaikkea politiikkaan ja poliitikkojen henkilösuhteisiin. Knoppitietoja satelee etenkin jatkuvasti vaihtuvista hallituksista.

Tiesitkö muuten, mikä oli Stella Polaris? Sehän ei suinkaan ole pelkästään improvisaatioteatteriryhmä. Termi liittyy myös Kekkosen ajan politiikkaan - se viittaa operaatioon, jolla pyrittiin suojaamaan Suomen armeijan tiedustelutoimintaa. Nyt tiedetään tämäkin!

3 faktaa Kekkosesta

1. Kekkonen valittiin presidentiksi vuonna 1956, kommunistien tuella. Hän toimi presidenttinä vuoteen 1981.
2. Kekkosen toinen poika Taneli meni naimisiin K. A. Fagerholmin tyttären kanssa. Fagerholm oli Kekkosen vastaehdokkaana tämän ensimmäisissä presidentinvaaleissa.
3. Kekkosen "ystävätär" Anne-Marie Snellman (kirjan kannen kuvassa) työskenteli Associated Press -uutistoimiston kirjeenvaihtajana. Presidentillä oli siis vallan läheinen suhde mediaan.

Pelastiko Kekkonen Suomen? Ehkä. Ainakin hän teki konkreettisia uhrauksia sen eteen, että Neuvostoliitto pysyi tyytyväisenä.

Orasen kirjassa Kekkonen toteaa:

"Minä olen menettänyt suurimman osan niistä illuusioista, joiden perässä politiikkaan ryhdyin. Maailman järjestykseen näkyy kuuluvan, että silloin, kun ystäviä eniten tarvitsee, silloin heitä menettää ja saa puukoniskuja selkäänsä."

Sellainen olivat siis Kekkoset, Urho ja Sylvi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti