keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Bouillabaisse elegantin arkisesti

Muriel Barberyn teos Siilin eleganssi vei ajatukseni ruokaan, joka on samaan aikaan elegantti ja arkinen. En ole aiemmin tehnyt bouillabaisse-keittoa, saati syönyt sitä pariisilaisessa ravintolassa. Mutta kirjan teemaan sopivasti päätin kuoria turhan vaatimattomuuden yltäni ja kokeilla tätä kuuluisaa äyriäis-kalakeittoa.

Yhdistellen muutamasta eri reseptistä...

Bouillabaisse (noin viisi annosta)

oliiviöljyä
3 valkosipulin kynttä silputtuna
7 dl valkoviiniä
1 pussi sinisimpukoita pestyinä

sipuli silputtuna
2 rkl tomaattipyreetä
1/2 tl piparjuuritahnaa
1 rkl sokeria
10 dl kalalientä
1/2 dl hummeri- tai kalafondia
450 g perunoita kuorittuina
2 varsisellerin vartta pilkottuna

2 dl kermaa
1 rkl voita
1/2 tl suolaa
ripaus sahramia
laakerinlehti
persiljaa
mustapippuria

400 g lohta
100 g jokiravun pyrstöjä
3 isoa kuhafileetä


Paista hetki valkosipuleja oliiviöljyssä isossa kattilassa. Kaada sekaan hieman yli puolet valkoviinistä. Kun seos kiehahtaa, kaada sekaan simpukat. Anna keittyä, kunnes simpukat ovat avautuneet. Nosta keitetyt simpukat sivuun.

Kuullota kattilassa loput valkosipulista ja sipuli oliiviöljyssä. Lisää joukkoon tomaattipyree, piparjuuritahna ja sokeri. Kaada sekaan loput valkoviinistä ja anna kiehua hetki. Kaada kattilaan kalaliemi ja -fondi. Lisää perunat ja selleri. Keitä lientä niin kauan, että perunat ovat kypsiä.

Kiehauta kerma kattilassa niin, että se paksuuntuu. Lisää liemeen kerma, voi, ripaus sahramia, suolaa ja pippuria. Kaada kattilaan lohikuutiot ja anna niiden kypsyä. Lisää lopuksi jokiravun pyrstöt ja anna niiden lämmetä.

Ruskista kuhafileet paistinapannulla rapeiksi. Nosta paistetut fileet tarjoilulautaselle.

Annoksen voi koota näin: pane pohjalle lientä ja kasviksia. Lisää lohta, rapuja, simpukoita ja kuhafilettä. Jos haluat, voit lisätä annokseen myös nokareen aiolia sekä tuoretta tilliä.



PS. Tätä täytyy kokeilla joskus uudestaan. Annoksen ulkonäkö ei tällä ensimmäisellä kerralla aivan vastannut odotuksia. Se sopi oikeastaan mainiosti Siilin eleganssi -teemaan, sillä ulkonäöstään huolimatta keitto oli maukasta. Muista kuitenkin käyttää sahramia hyvin hillitysti.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti