sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Kuka oli Sylvi Kekkonen?

Kävimme kavereiden kanssa katsomassa Sylvi ja Anita -näytelmän Helsingin kaupunginteatterissa alkukeväästä. Sen innoittamana lainasin Anne Mattssonin kirjoittaman Sylvi Kekkosen elämäkerran (Art House, 2000).

Sylvi Kekkosen elämäkerta, Art House 2000
Tiesin kyllä presidentti Kekkosen maineen naistenmiehenä. Mutta yllätyin Sylvi Kekkosen tarinaa lukiessani, miten avoimesti Kekkonen tapaili toisia naisia vaimonsa silmien edessä.
Itse elämäkerta avaa melko vähän Sylvi Kekkosen ajatuksia, eikä tarina ulotu kovinkaan syvälle presidentin puolison elämään. Kuka oli Sylvi Kekkonen? Se jää edelleen, ymmärrettävästikin, hieman pimentoon.

Miehensä seikkailuista huolimatta Sylvi Kekkonen rakasti puolisoaan. Ja kesti sen varjolla kaiken, julkisenkin puheen presidentti Kekkosen naisseikkailuista. Eikä siinä ole mitään ainutlaatuista. Onhan näitä Kekkosen kaltaisia naistenmiehiä tämän päivänkin politiikassa.

Sylvi Kekkonen vaikuttaa kuvissa hauraalta ja hennolta, sairastihan hän reumaa. Mattssonin teoksessa Sylvista paljastuu kuitenkin vahva persoona, joka vaikutti myös miehensä poliittiseen menestykseen.

"Älkäämme unohtako koskaan Sylvin merkitystä Urholle, vieläkin. Kyllä minä sanon sen, että se on niin suuri että harva aavistaa. Siitä ei puhuta, sivuutetaan usein." (Kaarlo Hillilä Sylvi Kekkosen elämäkerta -teoksessa)

Sylvi Kekkonen oli paitsi vaikutusvaltainen, myös tyylikäs nainen. Hillitty ja klassinen. Tyylikkyys näkyy myös Kekkosten edustusasunnossa Tamminiemessä. Nykyään Tamminiemi toimii museona. Siellä järjestetään opastettuja kierroksia tasatunnein kello 11-16. Piipahdin siellä viime keväänä. Suosittelen!  


Entä millainen oli itse Urho Kekkonen? Pitänee ottaa selvää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti