keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Kotoista paistia ison talon keittiössä


Kuten kerroin, muistelin Tommi Kinnusen Neljäntienristeystä lukiessani oman äitini lapsuuskodin tuoksuja ja makuja. Sen kosteaa kellaria, kellarin puusaunaa, narisevaa portaikkoa ja vinttikomeroita.
Tupakeittiötä, jonka vihreät puusohvat natisivat ja jonka seinällä raksutti iso kaappikello.

Siellä syötiin usein karjalanpaistia ja perunaa, olihan ukkini perunanviljelijä.
Isosta paistista riitti isolle porukalle.

Se talo oli monen ihmisen elämäntien risteyskohta.

Karjalan paisti

 300 g naudanlihaa
600 g sianlihaa
(lampaanlihaa)
merisuolaa
mausteita (mustapippuri, maustepippuri, sipuli, laakerinlehti)

Valitse lihaa, jossa on luuta ja rasvaa. Kaikkea rasvaa ei kannata ottaa pois.
Huuhdo lihat ja pilko pieniksi annospaloiksi.
Laita lihapalat pataan, ruukkuun tai sukunapottiin.
Kaada päälle kylmää vettä niin, että lihat pettyvät.
Lisää mausteita oman makusi mukaan.
Paista miedolla lämmöllä (noin 150 astetta) uunin alatasolla useita tunteja.
Paisti ei saa palaa tai kuivua, joten listää tarvittaessa hiukan kuumaa vettä.
Lihoja ei kuitenkaan tule käännellä paistamisen aikana.

Tarjoa karjalan paisti paistoastiasta keitettyjen perunoiden ja
sokeroimattoman puolukkahillon kanssa.
Muita kasviksia voit käyttää saatavuuden ja makusi mukaan.
Ruokajuomaksi parasta on kotikalja, vuassu tai toari.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti