lauantai 23. marraskuuta 2013

Pariisi – Berliini – Bangkok

Tähtikirkas, lumivalkea -romaanissa matkataan Pariisista Berliiniin ja edelleen Bangkokiin. Päätin kirjan luettuani valmistaa menun, joka piipahtaa näissä kaikissa kaupungeissa.

Pariisista valitsin – yllätys, yllätys – osterit. Maistelin niitä itse tänä syksynä Pariisissa, mutten ole koskaan syönyt ostereita kotona. Enkä avannut itse tuota vielä elossa olevaa eläintä ja napannut kuoresta suoraan suuhuni.

Lisäksi osteri kuvaa hyvin Joel Haahtelan kirjan tarinaa. Kirjan päähenkilön elämä on suljettuna salaisessa paikassa, ja vaatii paljon työtä, että tarinan saa kaivettua esiin. Oletko yrittänyt avata osterin itse? Jos, niin tiedät, ettei se ole kovin helppoa hommaa...

Osterilla ja mieleeni painuneella lauseella on myös yhteys: joillakin meistä on tapana tarrautua suruun ja alkaa kasvattaa koteloa sen ympärille.

Berliinistä poimin wurstin ja perunasalaatin. Haahtelen kirjan päähenkilö, toimitaja ja kirjeenvaihtaja, on varmasti napannut tämän Berliinin tunnusannoksen suuhunsa kesken kiireisen työpäivän. Tukevaa ja täyttävää ruokaa, bitte schön!

Annoksen kruunaa olut, joka luonnollisesti kuului (ja kuuluu edelleen) monen toimittajan arkeen. Kapakoissa on kuultu uutisia, vaihdettu kuulumisia ja luotu skuuppeja. Haahtelankin kirjan päähenkilö istuu kapakassa kollegoidensa kanssa – varmastikin olutta siemaillen...

Bangkokista toin pöytään kookosta ja limeä. Kirpeää ja makeutta. Lumivalkeaa ja tähtikirkasta.


Pariisi: osterit, balsamicosalsa & kuohuviini


2–4 osteria / henkilö
(avaamisen menee aikaa, joten alkuruoaksi ei kannata ehkä varata useampaa...)

1 salottisipuli
1 dl balsamiviinietikkaa
hyppysellinen suolaa
ripaus sokeria

Pilko salottisipuli pieneksi. Kaada sekaan balsamiviinietiikka, suola ja sokeri.

Huuhdo osterit. Leikkaa ne auki kunnollisella, käteä tukevalla veitsellä. Osteri aukeaa kapeassa kärjessä olevan pienen aukon kautta (meni itselläkin hieman aikaa sitä etsiskellessä). Avaamisessa pitää olla ronski – vaikka osteri on vielä elossa, kun se avataan.

Kaada balsamicosalsaa osterin kuoreen ja imaise suuhusi. Kunnon kuohuviini kruunaa kokonaisuuden.










Berliini: wursti, perunasalaatti ja olut


saksalaisia bratwursteja
Dijon-sinappia

4 isoa perunaa
suolaa
1 (puna)sipuli
coctail-suolakurkkuja

1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunanmehua
2 rkl sinappia
ripaus suolaa ja mustapippuria

persiljaa

Kuori ja keitä perunat suolalla maustetussa vedessä. Pilko sipuli ja suolakurkut. Sekoita oliiviöljy, sitruunanmehu, sinappi, suola ja pippuri keskenään. Kaada perunoiden, sipulin ja suolakurkkujen sekaan. Koristele persiljalla.

Paista bratwurstit pannulla. Nosta lautaselle perunasalaatin viereen. Kaada lautasella vielä Dijon-sinappia.

Kokeilin tanskalaista talviolutta annoksen seuralaisena. Winter Ale oli hieman liian makea tähän annokseen, mutta valitsinkin sen etiketin vuoksi :)








Bangkok: lime-kookospannacotta

2 dl kookoskermaa
3 dl kevytmaitoa
2 limettiä
1/2 dl sokeria
2 liivatelehteä
1 vaniljatanko
100 g valkosuklaata

kultaisia nomparelleja
1 limen kuori raastettuna

Liota liivatteet kylmässä vedessä. Mittaa sillä aikaa kookoskerma, maito ja sokeri kattilaan. Lisää halkaistu vaniljatanko kattilaan. Kiehauta kerma-maitoseos.

Ota kattila pois liedeltä. Lisää paloiteltu valkosuklaa ja sekoita seos tasaiseksi. Purista liivatelehdistä vesi ja lisää ne kuumaan seokseen.

Pese limetit hyvin ja raasta niiden kuori. Lisää kuori seokseen. Purista vielä joukkoon limettien mehu.

Kaada seos pieniin laseihin ja anna hyytyä muutama tunti kylmässä. Koristele annokset nomparelleilla ja limetillä.





Resepti on mukailtu Koti & keittiö -lehden ohjeesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti