tiistai 12. marraskuuta 2013

Joel Haahtela & elämän kirjat

Kuuntelin lokakuun lopulla Kirjamessuilla Joel Haahtelan kertomusta hänen elämänsä kirjoista. Sellaisista teoksista, jotka ovat muuttaneet hänen ajatusmaailmaansa, synnyttäneet kiinnostuksen tai innostaneet tekemään asioita.

Haahtela mainitsi muun muassa Juhani Ahon Lastut ja Papin tyttären. Haahtela innostui lukemisesta 16-vuotiaana kansallisromantiikan ajan kirjailijoiden kautta. Aho oli näistä yksi.

Uusimman romaaninsa kirjoittamisen aikaan Haahtela luki Ahon Yksin-romaanin, jossa kuvataan Pariisin maailmannäyttelyä. Aivan kuten Haahtelankin uusimmassa teoksessa Tähtikirkas, lumivalkea.

Orhan Pamukinin teos Kaunis Istanbul sai Haahtelan kiinnostumaan Istanbulista. Portugaliin hän halusi matkustaa luettuaan Antonio Molinan teoksen Winter in Lisbon. Sen jälkeen Haahtela metsästi kiivaasti kirjassa mainittavaa jazzklubia Lissabonista, myöhemmin ympäri Eurooppaa. Sellaista ei tosin löytynyt mistään.

Thomas Mannin Taikavuori on puolestaan teos, jonka Haahtela ottaisi mukaansa autiolle saarelle, jos mahdollisuus olisi vain yhteen.

Haahtelan kertomusten myötä aloin itse miettiä, mitkä ovat elämäni kirjat.

Tiedätkö sinä omasi?


Joel Haahtela Kirjamessuilla 2013.

Siis Haahtela on tämä tässä oikealla.

2 kommenttia:

 1. Hei!
  Elämäni kirjat? Toistaiseksi siis. Itselleni niitä olisivat Kari Hotakaisen Buster Keaton - elämä ja teot, joka on vain yksinkertaisesti nerokas. Mikko Rimmisen Pussikaljaromaani, joka sai kielellisenä ilotulituksena haukkomaan henkeä - "Siis näinkin voi suomen kieltä käyttää!" Jonathan Littellin Hyväntahtoiset, joka saa myös haukkomaan henkeä, mutta koska se järkyttää ja itkettää. Ja Douglas Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille - sarja, jonka voi lukea uudestaan ja uudestaan, koska aina ei tarvitse ottaa niin vakavasti ... "Don´t panic".

  Kiitokset kivasta blogista ja mukavaa loppuvuotta!

  VastaaPoista
 2. Kiitos hienosta listauksesta! Loistavat kirjat olet valinnut :) Oma listaukseni ei ollut noin monipuolinen.

  En ole lukenut noita kaikkia mainitsemiasi kirjoja. Hyviä vinkkejä.

  Nautinnollista loppuvuotta sinulle hyvien kirjojen parissa!

  VastaaPoista