torstai 14. marraskuuta 2013

Minun elämäni kirjat

Ei muuten ollut kovin helppoa koota listaa omista elämän kirjoista. Tähän astisen elämän tietenkin :)

Niin moni kirja on jättänyt jälkensä, muuttanut ajatuksia, luonut unelmia ja määrittänyt tavoitteita. Mutta muutamia piti valita. Oma listani on tässä.



Jane Austen: Sense and Sensibility (Järki & tunteet)

Tämä on kirja, joka (ainakin muistaakseni) oli ensimmäinen, jonka luin kokonaan englanniksi. Järki ja tunteet synnytti unelmia rakkaudesta – mutta opetti myös sen, että aina rakkaus ei pääty hyvin. Siinä myös pettyy, hyvinkin karvaasti.
Kirja kertoi myös siitä, että romanttisen rakkauden ohella on olemassa toisenkinlaista rakkautta. Järkeen pohjautuvaa. Mutta kallistun silti edelleen tunteen puolelle, kiitos myös Jane Austinin.




Kenneth Grahame: The Wind in the Willows (Kaislikossa suhisee)

Kaislikossa suhisee oli suosikkisatuni päiväkoti-ikäisenä. Kuuntelin sitä satukasetilta lähes joka perjantai. Vältyin päiväunilta, koska isäni pääsi hakemaan minut jo 12 aikaan. Viikonloppu alkoikin usein tämän sadun saattelemana.
Viisi vuotta sitten muutin Kanadaan, ja sain tämän kirjan englanninkielisenä siskoltani matkalukemiseksi. Grahamen tarina on kaunis kertomus ystävyydestä ja sen merkityksestä.




Carolyn Keene: Neiti Etsivä

Neiti Etsivät olivat lapsuuteni lempikirjoja. Päähenkilö Paula oli punatukkainen, kuten minäkin. Hän pääsi uskomattomiin seikkailuihin, jollaisista aloin itsekin haaveilla. Näin syntyi kiinnostukseni etsiväsarjoja ja dekkareita kohtaan. Eikä se ole laantunut vieläkään.




Hergé: Tintti-sarja

Tintti on toimittaja, joka seikkailee ympäri maailmaa, avaruudessa, merenpohjassa...
Nämä sarjakuva-albumit vaikuttivat ammatinvalintaani.
Nuorempana en kiinnittänyt lainkaan huomiota kirjojen hieman epäkunniottaviin ihmiskuviin, vaan keskeinen sija oli seikkailuilla.




Kjell Westö: Missä kuljimme kerran

Luin tämän kirjan pian sen jälkeen, kun olin muuttanut Helsinkiin. Ihastuin kaupunkiin heti. Sen kauniisiin rakennuksiin, merenrantoihin, raitiovaunun kitinään, kesäisiin kallioihin, kahviloihin...
Westön kirja on ylistys Helsingille. Nautin lukiessani siitä, että pääsin näkemään kaupungin sellaisena kuin se oli aiemmin. Westö on jatkanut tätä rakkaustarinaa myös myöhemmissä kirjoissaan.
Tämä kirja kertoo tarinaa myös Suomen historiasta. Siitä, miten tästä tuli se maa, jossa me nyt elämme.




Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa

En ole varmaan koskaan itkenyt niin paljon kirjan vuoksi kuin Hosseinin tarinaa lukiessani. Se on niin kaunis kuvaus elämästä. Siitä, miten jotkut meistä elävät koko elämänsä toisin kuin toivoisivat. Kun on pakko. Silloin vain elää siinä tilanteessa, joka on suotu.
Hosseinin kirja kertoo myös ystävyydestä. Rakkaudesta. Toivosta. Kun luin tämän kirjan, paistoi aurinko. Muistan sen päivän varmasti aina. Ja saan jatkossakin kyyneleet silmiin.

3 kommenttia:

  1. No niin. Nyt ajattelin vastata haasteeseesi ja listata oman elämäni kirjat. Todella vaikea kyllä listata tyhjentävästi ja varmasti monta kirjaa jää listaamatta. Mutta tässä kuitenkin selvimmät tapaukset lyhyine perusteluineen:
    - lapsuudessa minulle ehdottomasti tärkeimpiä olivat Astrid Lindgrenin kirjat. Ronja Ryövärin tytär, Saariston lapset ja Veljeni Leijonanmieli tietysti. Mutta tärkeimpänä Peppi Pitkätossu - tytöt pystyy myös mihin vaan!
    - Väinö Linnan koko tuotanto. Luin Täällä Pohjantähden Alla -trilogian ensimmäisen kerran 11-vuotiaana. Sittemmin olen palannut siihen useasti. Linna on vaikuttanut paljon ajatuksiini oikeudenmukaisuudesta, välittämisestä ja työnteosta.

    VastaaPoista
  2. Ja lista jatkuu:
    - lukioiässä pysäyttävimmät lukukokemukset oli Donna Tartin Jumalat juhlivat öisin ja Taru Sormusten Herrasta -trilogia. Mahtavaa kielenkäyttöä ja tarinan kerrontaa.
    - ja aikuisiällä mieleenpainuvia tarinoita ja toisaalta kielellisesti mahtavia teoksia ovat olleet Arundhati Royn Joutavuuksien jumala, Harry Potter -saaga (myös käännöstyö oli mahtavaa!), Adichen Puolikas Keltaista Aurinkoa sekä myös minulla Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa.

    VastaaPoista
  3. Moi, Veema!

    Kiitos listauksestasi. Siinä on paljon samoja teoksia, joita itsekin meinasin ottaa listalleni :)

    Peppi Pitkätossu oli minunkin suosikkini lapsena, ykköshitti etenkin satukasettina. Yllätyin luettuani Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan - kirja oli upea lukukokemus. Ja Taru sormusten herrasta on aivan oma lukunsa.

    Aradhati Royn teosta en ole vielä lukenut - kiitos siis vinkistä!!!

    VastaaPoista