perjantai 13. joulukuuta 2013

Värikkäitä makuja Afrikasta

Keltaista, mausteista, vaatimatonta. Nuo sanat tulivat ensimmäisenä mieleen, kun pohdiskelin, mitä ruokaa valmistaisin Anja Snellmanin kirjaan Parvekejumalat liittyen.

Snellmanin teoksen naishahmot ovat voimakkaita. Sekä Anis että Alla-Zahra elävät, kuten sillä hetkellä haluavat, muiden asettamia rajoitteita ja normeja uhmaten. Halusin, että ruokakin olisi vahvaa.

Päädyin somalialaiseen reseptiin, sillä Aniksen perhe on sieltä kotoisin. Kysyin vinkkejä ystävältäni, joka on käynyt Somaliassa. Hän neuvoi tekemään värikästä ruokaa. Kuten olin ajatellutkin.

Löysin Suomen somaliliiton nettisivuilta reseptin, joka kuulosti sopivan suunnitelmiini. Mukailin sitä hieman, mutta siitä tuli juuri sellaista kuin odotin. Yksinkertaista, värikästä ja ihan maukasta.





Kanapata (Digeeg)

1 sipuli
ruokaöljyä
3 broilerin koipireisipalaa
1 tl suolaa (tätä kannattaa lisätä oman maun mukaan, itse panin varmaan 2 tl)
1,5 tl juustokuminaa
2,5 tl curryjauhetta
1 iso peruna
3 pientä porkkanaa
1 dl vettä
2 tomaattia

Pilko sipuli ja kuullota se öljyssä padassa. Lisää koipireisipalat ja mausteet. Mausteita kannattaa lisätä oman maun mukaan - itse tykkään vahvasta mausta. Anna koipireisin kypsyä padassa noin 10 minuuttia.

Kuutioi peruna ja porkkanat. Lisää ne pataan, samoin vesi. Anna hautua noin 15 minuuttia.

Lisää pilkotut tomaatit. Hauduta pataa noin 35 minuutin ajan miedolla lämmöllä.

Halutessasi voit lisätä padan päälle kolme keitettyä kananmunaa.
Voit tarjoilla padan riisin kera, mutta se maistuu mainiosti myös sellaisenaan.





Psst! Parvekejumalat pani miettimään...miten onnekas olen, että saan olla juuri sitä, mitä haluan. Pukeutua kuten haluan. Olla vapaa. Värikäs. Oma itseni. Minä.


1 kommentti:

  1. Snellmanin kirja tosiaan auttaa ymmärtämään ja ajattelemaan ja kenties antaa onnentunteen ripausta itse kullekin.

    VastaaPoista