sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Kuivakakkua runojen kera

Runoja lukiessa on mukava juoda teetä. Seuralaiseksi sopii mielestäni mainiosti kuivakakku.

Kuivakakku on tehnyt uuden tulemisen omassa kahvipöydässäni. Se on todella helppo ja nopea tehdä. Vaihtoehtoja on lukuisia. Ja yleensä kuivakakut ovat oikein maukkaita, nimestään huolimatta. Sitä paitsi olen huomannut, että monelle kuivakakku saattaa maistua jopa paremmin kuin tuhti ja täyteläinen juusto- tai kermakakku.

Saima Harmajasta ja hänen runoistaan tuli mieleeni tiikerikakku. Siinä on sekä vaaleaa että tummaa sävyä. Kuten Harmajan runoissakin.

Kuivakakku kuuluu jollain tavalla myös jouluun. Äitini on usein leiponut jouluksi joko taatelikakkua tai hedelmäkakkua. Tämäkin vuonna kahvipöydässämme on kuivakakkua joulunakin.



Tiikerikakku

250 g margariinia
2 1/2 dl sokeria
4 munaa
4 1/4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1 dl appelsiinimehua
2 rkl kaakaojauhetta
1 rkl kevytmaitoa
voita
korppujauhoja

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne taikinaan vuorotellen appelsiinimehun kanssa.

Ota taikinasta noin kolmasosa eri kulhoon ja sekoita siihen kaakaojauhe ja maito.

Pane taikina kerroksittain voideltuun ja korppujauhoilla jauhotettuun kakkuvuokaan. Kaada ensin vaaleaa taikinaa, sitten tumma taikina ja lopuksi loput vaaleasta taikinasta.

Paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa noin 50 minuuttia. Muista kokeilla tikulla, että kakku on kypsää myös sisältä.







Maukasta joulua kaikille!

4 kommenttia:

  1. Kuivakakut sopivat tarjoiltaviksi kaikkina vuoden aikoina, mutta etenkin juuri Jouluna. Mummini paistoi aina kuivakakkua juhlapyhiksi ja erityisesti vieraita varten, mummin kakut maistuivat mahdottoman hyviltä. Kuivakakuissa löytyy monta eri sorttia, on vara valita ja kokeilla eri resepteillä kahvipöydän kaunistukseksi ja omaksi iloksi vaaleaa, tummaa kakkua. Hienoa, että keksit tuoda esille vanhan ajan reseptin ja kuivakakkujen maineen parrasvaloihin ja nykynuorten keittiöön. Oma suosikkini on ihana Tosca-appelsiinikakku. Toivotan Onnellista Uutta Vuotta sulle näiden varaventtiilien, mm. kirjojen ja kokkausten, kera tässä kiireisessä oravanpyörä-säpinässä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Kuivakakut ansaitsevat tosiaankin hieman hehkutusta. Niissä on tosiaan, mistä valita.

    Tosca-appelsiinikakku kuulostaa herkulliselta. Nam! Pitääkin etsiä resepti ja kokeilla :)

    Mukavaa alkanutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista
  3. Aivan yllätyin huomatessani innostuksesi kuivakakkuun, ja erityisesti juuri tuo Tiikerikakku on ihan tavaramerkki ennen vanhaan emäntien kahvipöydissä peräkamarissa tarjoiltuna, kelpaa sitä maistella ja paistella nykyäänkin. Itse paistan edelleenkin Tiikerikakkua ja perusreseptillä helppoa mutta maukasta Hiekka-rusinakakkua eri muunnoksina. Kuivakakku säilyy hyvin pakkasessa, joten sitä ei tarvitse ahmia kerta-annoksena kaikkea, ja näin säilyy vaakatasapainokin ihan kurissa. Onnistumisia kakunpaistoon, joskus on tullut itsellekin pannukakkua, mutta ei kannata lannistua, se on niin pienestä kiinni, ja vaatii harjoittelua ja kokemusta hyppysiin tämäkin homma.

    VastaaPoista
  4. Näinpä! Harjoittelua se vaatii, mutta sen verran olen jo kuivakakkuja tehnyt, että yleensä ne onnistuvat jo. Kopkop nyt kuiteskin, aina voi lässähtää :)

    Ja totta, pakastettuna kakku maistuu vierasvarana myöhemminkin. Helppoa ja hyvää!

    Mukavaa alkanutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista