torstai 15. elokuuta 2013

Salvia ja voi tekevät perunalle ihmeitä

Tänään oli kaunis ilta. Helsingissä oli vielä kahdeksan jälkeen 20 astetta lämmintä. Lämpö, ilta-aurinko ja tuoksut veivät aatokset Italiaan.

Tässä meidän kulmilla voi joskus kuvitella olevansa Toscanassa. Ainakin silloin, kun kiipeää tuohon läheiselle nyppylälle ja katselee auringonlaskua...Kaikki eivät aina saa tunteesta kiinni, mutta minusta yhtäläisyys on huomattava. Siksi sain ajatuksen kokata jotain italialaista iltaruoaksi.

Annakaisa Iivarin kirjassa Juhannus italialaiseen tapaan kokataan lukuisia erilaisia ruokia. En muista, mainitaanko perunagnocchit Iivarin kirjassa, mutta nämä perunapallerot ovat tyypillistä herkkua Toscanan alueella. Siis siellä, missä vietin kesääni.

Vanhempani saivat reissussa tehtäväkseen valmistaa näitä nopeita perunaherkkuja. Majapaikkamme kirjapinosta löysin keittokirjan (sori tekijät, mutta en muista nyt kirjan nimeä tai teitä), jossa oli perunagnocchien ohje.

Itse gnocchi nyt ei kovin ihmeelliseltä maistu, mutta kun sen päälle lorauttaa kunnolla salviavoiseosta, niin herkullinen lisäke on valmis. Ja kelpaa niitä syödä sellaisenaankin, vaikkapa raikkaan punaviinin kera.

Isin ja äidin gnocchit Italiassa.

Perunagnocchit salviavoin kera (keittokirjasta, jota en muista)

4 annosta

600 g jauhoisia perunoita
1 muna
3 dl vehnäjauhoja

200 g voita
2 rkl salviaa silputtuna
merisuolaa
mustapippuria
50 g parmesanraastetta

Keitä perunat pehmeiksi ja halkaise ne. Muhenna perunat survimella tai kuori ja soseuta siivilän läpi. Lisää 1 tl suolaa, vatkattu muna ja jauhot. Sekoita kevyesti.

Kumoa seos jauhotetulle työtasolle. Vaivaa kevyesti pehmeäksi taikinaksi. Muotoile taikinasta pitkiä makkaroita ja leikkaa niistä pieniä paloja. Muotoile palat korkkimaisiksi, niin että ne ovat uurteisia pinnalta ja onttoja sisältä.

Kiehauta isossa kattilassa vettä ja mausta suolalla. Pudota osa gnoccheista veteen ja keitä kolmisen minuuttia, kunnes ne nousevat pinnalle. Nosta kypsät gnocchit reikäkauhalla lautaselle. Keitä gnocchit useassa erässä.

Sekoita samalla voi ja salvia pienessä kulhossa ja lämmitä seos. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kaada salviavoi gnocchien päälle ja ripottele päälle parmesanraastetta. Tarjoile heti!

Minun versioni...


...ei sekään näytä ihan oikealta, mutta maukkaita olivat.


Gnocchit maistuvat siis sellaisenaan, mutta myös esimerkiksi grillatun kanan lisukkeena. Testattu :)

2 kommenttia:

  1. Rakastan gnoccheja, mutta en ole koskaan viitsinyt valmistaa itse, kun paketillisen ihan laadukkaita gnoccheja saa melko edullisesti ja säästyy isolta vaivalta. Pitäisi ehkä ryhdistäytyä ja kokeilla tehdä kotonakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja & kardemumma18. elokuuta 2013 klo 11.09

      Kannattaa kokeilla! Ne on itse asiassa aika helpot valmistaa. Perunat vain kypsennetään, loppu menee vauhdilla :)

      Jos keksit jonkin maukkaan gnocchi-reseptin, niin kerrothan minullekin.

      Poista