keskiviikko 28. elokuuta 2013

Kalaa pöntössä savustettuna

Kalakeitto, uunikala, pannulla paistettu kala, graavikala, grillattu kala...Kesällä ja mökillä tulee syötyä kalaa. Kun sitä vain joku pyytää. Jatkossahan aion tehdä niin myös itse :)

Ja eihän se tiskistä ostettu kala sitten hetkeen juuri miltään maistukaan, kun on syönyt tuoretta, melkein suoraan verkosta pöytään tipahtanutta ahventa. 

Tove Janssonin Muumipappa ja meri -kirjassa syödään kalaa. Muumipappa innostuu niin kovasti kalastamaan, että saaliit eivät mahdu enää minnekään. Tämäkin on nähty tosielämässä, mutta ei tänä kesänä. Saalista tuli kuitenkin sen verran, että pääsin valmistamaan erilaisia kalaherkkuja.

Kuten savukalaa. Se on ennen kaikkea mökkikala, sillä se pitää nauttia heti. Silloin, kun kala vielä hieman polttelee sormia. Ja mieluiten ulkona, auringon paistaessa.

Meillä kala savustetaan vielä vanhaan malliin, mutta nykyään tarjolla on erilaisia käteviä laatikoita ja pönttöjä. Mikäs sen helpompaa mökkiruokaa.

Savustettu kala (3 kokonaista kalaa)


Suolaa kalat karkealla merisuolalla ennen savustusta, mutta kalan voi suolata myös jälkikäteen, maun mukaan. Anna suolan vaikuttaa tunnista puoleentoista.

Tarvitset:

noin kourallinen leppälastuja
noin 5-7 palaa sokeria

Lastujen ja sokerin tarve riippuu kalojen määrästä ja siitä, ovatko ne fileinä vai kokonaisina. Laita lastut savustuspönttöön. Nosta kalat perästä.
Savusta kaloja niiden koosta riippuen noin 20 minuuttia. Aika riippuu pöntöstä, sen kuumuudesta ja kalojen koosta. Nosta kalat pöntöstä ja anna niiden kuivahtaa hetki.

Nauti lämpimänä!

TÄLLAINENKIN UI VERKKOON!!!
No, ei kyllä minun kalareissuni aikana....2 kommenttia:

 1. Vautsivauvvaa, mikä blogi :)
  Vuosi sitten saimme sähköisen savustuspöntön lahjaksi ja on ollut kovassa käytössä. Tasainen lämpö takaa herkullisen savukalan. Tai vaikkapa hirvenfileen savustus, joka sekin on todettu herkulliseksi ko. valmistusmenetelmällä. Mutta onhan tuossa jonkinlaista erämeininkiä, kun savustaa vanhaan tapaan.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Anna-Kaisa!

  Sähköinen pönttö kuulostaa todella kätevältä. Tuo vanha malli vähän sauhuttaa, mutta on siinä oma tunnelmansa :)

  Savustettu hirvenfilee, nam! Kohtahan sitä taas saa, jos hyvä lykky käy. Sitten ei muuta kuin pöntöt savuamaan.

  VastaaPoista