Jenni Linturin kirjassa Malmi 1917 syödään päivälliseksi lihamureketta. Omassa lapsuudessani tätä jauheliharuokaa syötiin silloin tällöin arkena. Joskus sitä höystettiin herne-maissi-paprikalla tai joillain muilla kasviksilla.
Tällä kertaa päätin valmistaa murekkeen Sara la Fountainin reseptiä mukaillen. Mureke saa muhia pekonikuoren alla, jolloin se säilyttää mehevyytensä.
Seurana maistuu esimerkiksi omenoista ja perunoita tehty muusi ja keitetyt vihannekset.
Ehkä jotain tällaista syötiin jo sata vuotta sitten...
Lihamureke & omenamuusi
400 g sika-nautajauhelijaa
1 kananmuna (voit myös puolittaa, jos haluat pehmeämpää)
3/4 dl kermaa
1/2 dl korppujauhoja
2 rkl dijoninsinappia
2 rkl chiliketsuppia
1 rkl tuoretta rosmariinia silputtuna
suolaa & mustapippuria
noin 80 g pekonia
Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen.
Sekoita kulhossa kaikki ainekset pekonia lukuun ottamatta. Älä vatkaa liikaa, ettei taikinasta tule sitkeää.
Nosta massa leivinpaperoidulle pellille tai uuniastiaan. Muotoile massasta pötkö.
Kääri pekonisiivut pötkön ympärille. Nosta uuniin ja paista noin 35 minuuttia.
Nosta lämpötila 240 asteeseen ja paista vielä noin 15 minuuttia.
Tarjoile omenamuusin ja keitettyjen kasvisten kera.
Omena-perunamuusi
600 g perunoita
1 dl omenasosetta
1 dl kermaa
3 rkl voita
1 1/2 tl suolaa
1 1/2 tl sokeria
Keitä ja soseuta perunat.
Lisää joukkoon omenasose, lämmitetty kerma ja sulatettu voi.
Sekoita ainekset hyvin keskenään.
Mausta suolalla ja sokerilla.
Onnea meidän äidille, herkullisen lihamurekkeen valmistajalle!
Fiksu kommentti blogistilta muistaa äitiä valkovuokoin, mikäpä arvokkaampaa nimeonomaan äitienpäivän aikaan.
VastaaPoistaValkovuokkoja äidille. lämmittää jokaisen äidin mieltä aivan varmasti, kaunis puhtaan valkoinen kevään kukka tuo kevään tullessaan. Olet saanut iloisen kevään ilmeen vangittua kameraasi. Kevätkukkatoivotuksin satunnainen lukija
VastaaPoista