keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Kesäsaari & dekkarit


Mietitkö sinäkin, mihin suunnata kesällä?

Tässä yksi mainio vinkki!

Gotlanti on kaunis saari hyvin lähellä, 100 kilometriä Ruotsin rannikolta. Runsaan 3000 neliökilometrin kokoinen ja noin 57 000 asukkaan saari on monien tarinoiden ja tarujen koti.

Kävin Gotlannissa ensimmäisen kerran, kun oli 5-vuotias. Silloin minua kiinnosti lähinnä Peppi Pitkätossu, jonka koti Huvikumpu sijaitsee saarella.

Toisen kerran pääsin käymään saarella nyt aikuisena kahden ruotsalaisen dekkarikirjailijan vieraana.

Gotlannin pääkaupunki Visby on hurmaavan suloinen pikkukaupunki. Kapeat mukulakivikadut, pikkuriikkiset mummonmökit, keskiaikaiset rauniot ja ympärille avautuva meri tekevät kaupungista mainion kesälomakohteen.

Kaupungin ulkopuolella on mahtavia tippukiviluolia ja kalkkikivirantoja.

Saarella kasvatetaan paljon muun muassa parsaa ja muita luomuvihanneksia sekä lampaita. Osa saaren maatiloista ottaa vastaan vierailijoita – ja joissakin on myös oma ravintola tai kahvila. Kiersimme noista muutamalla, ja ruoka oli todella hyvää!

Matkailijalle Gotlanti tarjoaakin rutkasti herkullisia kokemuksia. Maistelin itse uskomattoman hyvää hummerimakkaraa, muutamaakin erittäin mureaa lammasannosta sekä saaren erikoisuutta, sahramilla maustettua pannukakkua. Gotlannin oman olutpanimon tuotteet ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.Kaksi ruotsalaista dekkaristia, Håkan Nesser ja Anna Jansson, ovat huomanneet myös Gotlannin mystisen luonteen. Nesser kirjoittaa saarella dekkareita - hänen mukaansa saaren upea valo on inspiroivaa. Jansson on puolestaan syntynyt saarella ja Gotlanti on siten päätynyt hänen kirjoittamiensa dekkareiden tapahtumapaikaksi.


Keskiaikainen saari onkin mainio näyttämö jännityskirjallisuudelle. Mereltä laskeutuva sumu, jyrkät rantakalliot ja keskiaikaiset rauniot tarjoavat toinen toistaan jännittävämpiä tapahtumapaikkoja.

Ennen kuin matkustaa Gotlantiin, kannattaakin ehdottomasti lukea Annan Janssonin dekkari! Tapahtumapaikat ovat oikeasti olemassa – ja niitä voi bongailla eri puolilta saarta :o)Suosittelen!

2 kommenttia:

  1. valitsit mainion matkakohteen, tänne minäkin voisin suunnata, en niinkään dekkareitten takia, vaan saaren kauneuden ja satumaisen tunnelman, ruusuntuoksuisen, ystävällisen ilmapiirin houkuttelemana, iloinen positiivisuus esiintyy jo noissa kuvissakin selvästi, saatikka sitten itse paikan päällä. Pistetään korvaan taa, eihän sitä koskaan tiedä, vaikka tuuli sinne kuljettaisikin Mukavia lomtunnelmia sulle toivottelee kokkaaja ja viherpeukalo

    VastaaPoista
  2. Hummerimakkaraa laadukkaan oluen kanssa ja lisäksi hieman jännitystä kiinnostavan dekkarikirjailijan salapoliisiromaanien parissa ruusujen saarella, kyllä kiitos kelpaisi. Taivaanrannan maalari

    VastaaPoista