tiistai 18. helmikuuta 2014

Kevyttä korealaista

Pohjois-Koreassa oli erittäin paha nälänhätä 90-luvulla. Edelleen ihmiset kärsivät puutteellisesta ravinnosta, pahemmin kuin ehkä edes aavistetaan.

Barbara Demickin Suljettu maa kertoo asiasta loikkareiden silmin. Kirjassa poimitaan maasta maissinjyviä, pyydystetään ruoaksi lemmikkikoiria, syödään päärynä nälkään kerran viikossa.

Ei siis ehkä olisi ollut oikein, että olisin valmistanut korealaisen keittiön meheviä lihaherkkuja. Päädyin kokeilemaan kiinankaalista valmistettavaa kimchiä sekä korealaisia kesäkurpitsapihvejä.

Kimchiin kannattaa käyttää runsaasti kaalia. Itse panin sitä liian vähän - ja annos oli hurjan suolainen. Kaalit kannattaa myös huuhtoa erittäin hyvin ensimmäisen suolauksen jälkeen.

Kesäkurpitsapihveista kannattaa ehkä jättää suola kokonaan pois, koska kimchi maustaa mennessään nekin.

Kimchin ohje on Helsingin Sanomista, kesäkurpitsapihvien Pöytä koreaksi -blogista. Pihvien reseptiä kuitenkin sovelsin hieman omaan makuuni. Suosittelen kuitenkin tutustumaan blogiin, jos on kiinnostunut korealaisesta keittiöstä.

Aterian jälkeen janotti, mutta jääkaapissa oli ihana tuoksu!






Kimchi

neljä annosta

1 kg kiinankaalia
5 kevätsipulia
1 tl suolaa

Suolaliemi

3 rkl merisuolaa
8 dl vettä

Mausteliemi

1 rkl suolaa
2 rkl chilijauhetta
1 rkl raastettua inkivääriä
2 rkl silputtua valkosipulia
2 rkl kalakastiketta
1 tl sokeria

Huuhtele kiinankaalin lehdet ja leikkaa suurimmat niistä kahteen osaan. Pilko sipulit.

Liota merisuola haaleaan veteen ja anna jäähtyä.

Kaada suolaliemi kiinankaali- ja sipulisilpun päälle suureen kulhoon. Pane lautanen painoksi ja nosta astia jääkaappiin yön yli maustumaan.

Kaada suolaliemi pois ja huuhtele kasvikset.

Sekoita muut ainekset toisessa kulhossa. Lisää kaali ja sipulit sekä sekoita hyvin. Peittele kaalinlehdillä.

Pane päälle kelmua ja nosta jääkaappiin maustumaan pariksi vuorokaudeksi.




Hobak Buchim eli korealaiset kesäkurpitsapihvit

neljä annosta

1 kesäkurpitsa
1/2 tl suolaa
1/2 sipuli
3/4 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
öljyä paistamiseen

Kastike

1 rkl soijakastiketta
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl vettä
1/2 tl hunajaa
ripaus mustapippuria

Puolita kesäkurpitsa, ripottele suolaa ja itketä puoliskot.

Raasta kesäkurpitsa raastinraudan isoimmalla terällä. Puristele vielä ylimääräinen neste pois.

Hienonna sipulit ja lisää kesäkurpitsaraasteen joukkoon. Riko sekaan kananmuna sekä kaada joukkoon vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Kaada kuumennetulle pannulle öljyä. Muotoile massasta pihvejä ja nosta ne pannulle. Paista miedolla lämmöllä muutamia minuutteja puoleltaan. Älä ala kääntää pihviä liian aikaisin, koska massa hajoaa helposti.

Käännä pihvit. Niiden paistuessa tee kastike. Sitä ei välttämättä tarvita, jos tarjoat pihvit kimchin kanssa.



2 kommenttia: