maanantai 12. elokuuta 2013

Buon appetito!

Lupasin tarjoilla teille makupaloja Toscanasta ja muualtakin Italiasta. Tässä muutamia herkkuhetkiä - niistä lukuisista.

Omia suosikkejani olivat alueen Chianti-viinit, etenkin kuplivat sellaiset (frizzante). Matkamme alussa hieman epäröin kuplivan punaviinin sopivuutta ruokajuomaksi, mutta pian ihastuin kepeään viiniin. Sopii etenkin salaattien ja pizzan seuraksi!

Chiantia, tuoretta tomaattia ja artisokkaa.

Harmi, ettei näitä viinejä saa ainakaan lähi-Alkostani. Myyjä suositteli Lambruscoa, joka on kyllä hyvää, mutta ei ihan vastaa toscanalaista kuplivaa Chiantia.

Chianti sopii siis etenkin pizzan kanssa, ja pizzaahan Italiassa riittää. Majapaikkamme lähellä oli paikallisten suosima ravintola, jossa kävimme pari kertaa pizzalla. Ruokalista oli tietenkin vain italiaksi, eivätkä tarjoilijat puhuneet englantia, mutta pizza oli maukasta. Avainsanat: maukas tomaattikastike ja rapsakka pohja. Nämä italialaiset pizzanpaistajat kyllä osaavat.

Tuore rucola kaunistaa pizzan.
Perusmättö - prosciuttoa, herkkusieniä ja mozzarellaa.

Reissussa tuli syötyä, mutta myös paikalliset viinit tulivat tutuiksi. Chiantin ohella toinen matkan suosikkiviineistäni oli Cinque Terren alueen valkoviini, Vendemmia 2012. Tämä trendikohteen alueella tuotettu viini maistui ihanalta kylmänä, merenelävien kera. Cinque Terren alueen herkkuja ovat myös pesto ja sitruuna. Raastettu sitruunankuori onkin nykyään yksi lempimausteistani :)

Kylmänä, kiitos!
Cinque Terren sitruunat Monterosson kylässä.
Äyriäislautanen - herkullista, vaikka kuvasta sitä ei ehkä erota...

Sitruuna, oliiviöljy ja tuoreet yrtit - siinä avain onnistuneeseen italialaiseen illalliseen! Lampaankyljyksille sopii rosmariini-sitruuna-oliiviöljymarinadi. Mustekala tykkää basillikasta ja tomaatista - ja tietenkin sitruunasta.


Lampaankyljykset Gardajärvellä.
Mustekalaa, parmesania ja ilmakuivattua kinkkua.

Aterian lopuksi nautitaan kahvia. Ei siis cappuccinoa, joka on ennen kello 12 nautittava kahvilaji, kuten ystäväni Heikki on minua aikoinaan opastanut. Myönnän, että tätä sääntöä rikoin pari kertaa...

Älä nauti tätä illalla.

Jos lomalla jotain pitää tehdä, niin syödä! Jotta kasvaa...ainakin matkailijana. Ehkä vähän myös ihmisenä.




PS. Mikä on sinun ruokamatkamuistosi? Entä suosikkisi italialaisessa keittössä? Kuulen mielelläni vinkkejä ennen kuin vietämme ystävieni kanssa italialaista iltaa hyvän ruoan merkeissä...

4 kommenttia:

  1. Omia ehdottomia suosikkeja ovat kyllä kaikki ihanat antipastot sekä rakkaudella valmitettu risotto esim. merenelävillä. Rapea pizza pelkällä tomaattikastikkeella, buffalomozzarellalla ja basilikalla on kyllä lyömätön myös :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kysymys vastattavaksi! Onhan näitä suosikkeja: munakoiso-mozzarellavuoka, tattipasta, tiramisu, bruschetat mozzarellalla ja basilikalla, SuonHelmen kuvaama pitsa uppoaa myös:)

      Poista
    2. Antipastot pääsivät tosiaan yllättämään. Niitä saattoi riittää monta monta lautasellista. Niitä makustellessa illallinen jatkuu mukavan pitkään :)

      Kyllä tuo pizza uppoaisi minullekin. Muhkea, tiskistä ostettu buffalomozzarella on aika lyömätön.

      Nyt muuten saisi noita tatteja - pastaan ja risottoon. Että metsään siis viikonloppuna!

      Kiitos kommenteista, näistä syntyy taas uusia herkkuhetkiä..

      Poista
  2. Työmatkalla Napolissa muutama vuosi sitten sain maailman parasta sienirisottoa! Se oli niin hyvää, että ruokailun olisi halunnut kestävän ikuisesti!

    Täytyykin harkita sienimetsään menoa. :)

    VastaaPoista