torstai 6. kesäkuuta 2013

Kateuden kohteena ruskettuneet ruotsalaisprinsessat

Lauantaina meillä suomalaisilla on jälleen kerran mahdollisuus hieman kadehtia naapureitamme. Prinsessa Madeleine menee naimisiin. Luvassa on taas upeita hattuja ja kuninkaallisia vilkutuksia.

Ruotsalaisilla ja suomalaisilla on muutamia muitakin merkittäviä eroja kuin kuninkaallisuus. Tämän huomaa esimerkiksi hiihtolomalla Kanarialla.

Kun suomalainen saapuu rannalle, hänen vihdoinkin toppavaatteiden alta aurinkoon päässyt ihonsa loistaa kalpeana ja yleensä jo ensimmäisen rantapävän jälkeen hieman punakkana. Vieressä makaava ruotsalainen sen sijaan hehkuu kauniissa rusketuksessaan. Näin punatukkaisena tämä ero on tuntunut erityisen merkittävältä.

Tässäkin oli yksi syy siihen, miksi pidin kovasti Miika Nousiaisen Vadelmavenepakolaisesta.

Vadelmavenepakolainen, Otava 2008
Luin kirjan ensimmäisen kerran, kun olin matkalla Kanadaan, suomalaisten siirtolaisten yhteisöön töihin. Ystäväni oli hienosti oivaltanut, antaessaan kirjan minulle matkalukemiseksi, että näissä kahdessa maailmassa oli paljon samaa. Moni suomalainen lähti Ruotsiin paremman elämän toivossa, mutta jo sitä ennen haaveita erilaisesta elämästä lähdettiin toteuttamaan Atlantin toiselle puolelle.

Kirjan päähenkilön Mikko Virtasen päämäärä on varmasti sama kuin monella suomalaisella. Eikä oman paikan löytäminen vieraasta maasta aina onnistu. Siitä voi seurata ikävyyksiä ja isojakin ongelmia.

Madeleinen häihin osallistuu vain kaksi suomalaista. Tämä voi, kaikesta huolimatta, olla ihan hyvä asia. Muuten voisi käydä niin kuin Nousiaisen kirjassa:

"On häävalssin aika. Suomalaismies seuraa tanssia eturivistä. Hän on alkanut humaltua ja huutelee meille suomeksi. Ihmiset ovat vaivaantuneita. Vain minä ymmärrän mitä hän huutaa.

-Virtanen! Hei Virtanen! Ootko sä se Virtanen siitä meidän yläkerrasta? Ootko sä Abba-Virtanen?

Kun valssi alkaa, hänen huutonsa peittyy musiikin alle. Kesken valssin hän lähtee kuitenkin toikkaroimaan keskeltä tanssilavaa kohti viinapöytää. Lavan reunan kohdalla hän kompastuu johtoon ja lyö päänsä kauttimeen. Häävalssimme keskeytyy. Hehkulampun vaihtamiseen tarvittavien ruotsalaisten määrästä voidaan kiistellä, mutta tarvitaan vain yksi suomalainen pilaamaan häät."

Onneksi olkoon Madeleine! Saat toivottavasti juhlia rauhassa :)

Ja oikeasti, onhan se hienoa, että meillä on tuollainen maa kuin Ruotsi naapurina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti