lauantai 1. kesäkuuta 2013

Mielensäpahoittaja, älä kiirehdi ruskeankastikkeen kanssa

Kun mietin reseptiä, joka kuvaisi parhaiten Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajaa, päätös oli nopeasti tehty. Ruskeakastike on ainoa vaihtoehto.

Nykyään ruskeakastike tulee usein pussista. Eräs tuttuni joskus tokaisikin, että kuka ruskeaakastiketta enää edes tekisi itse. Täytyy myöntää, että tämä lapsuudestani tuttu kastike on jäänyt itseltänikin viime vuosina valmistamatta, vaikka äitini usein muistuttaakin ruskeankastikkeen eduista. Ja huomauttaa, että kastikepohjan voi myös pakastaa, kuten hän itse tekee.

Ajattelin, että ruskeakastike on liian yksinkertainen resepti jaettavaksi. Tämä ennakko-odotus oli täysin virheellinen.

Kaivoin isältä saamani valurautapannun kaapista, koska pannu on jo itsessään nostalginen, kuten myös ruskeakastike. Panin pannulle voita ja jauhoja. Hieman aikaa seosta käristeltyäni lisäsin siihen vettä. Tuloksena oli valkoinen mössö, jossa ei ollut häivähdystäkään ruskeaa.

Nimettömän vihjeen pohjalta lisäsin kastikkeeseen löräyksen ketsuppia. Siitä tuli aavistuksen punertava. Enkö osaa valmistaa näin helppoa ruokaa? Vähemmästäkin pahoittaa mielensä.


Soitin äidille. Hän neuvoi, jälleen kerran, että tälle kastikkeelle pitää antaa aikaa. Päätin yrittää uudestaan. Panin jälleen pannulle voita ja jauhoja. Annoin niiden paistua ensin hellalla ensin 5:lla, sitten 3:lla, 4:lla, 5:lla ja 6:lla. Kun seos alkoi oikeasti olla ruskeaa ja näytti siltä, että pian se muuttuisi mustaksi, lisäsin joukkoon kiehahtanutta vettä. Kastikkeesta tuli ruskeaa - ja keittössä tuoksui lapsuuden arki-ilta.
Noin kahden minuutin jälkeen.

Noin kuuden minuutin jälkeen.

Noin 12 minuutin jälkeen.


Ruskeakastike:

noin 2 rkl voita
noin 5 rkl jauhoja
noin 4 dl vettä
suolaa
pippuria
(sipulia pilkottuna)

Sulata voi pannulla. Lisää jauhot. Paista seosta rauhassa, aluksi miedolla lämmöllä. Lisää lämpöä hiljalleen. Kun seos on selvästi ruskeaa, lisää vesi parissa erässä. Mausta kastike.

Jos kastikkeeseen haluaa lisää makua, pannulla voi paistaa ensin pilkottua sipulia voissa ja lisätä jauhot sen jälkeen. Itse en uskaltanut tätä vielä kokeilla. Mausteita voi lisätä oman maun mukaan. Minä käytin tällä kertaa vain pippuria. Makua olisi kyllä voinut olla vähän enemmän...

Tarjoillaan keitettyjen perunoiden, suolakurkun ja voilla voidellun ruisleivän kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti