maanantai 17. maaliskuuta 2014

Afganistanilaisen keittiön tuoksussa

Afganistaniin on pitkä matka. Ainakin, jos katsoo, kuinka kauan edellisestä postauksestani on :)

Aloitin loppuvuodesta uudessä työssä, jossa päivät ovat täyteläisiä ja erittäin intensiivisiä. Bloggaaminen on tässä muodossa jäänyt siksi vähemmälle.

Samalla toteutui kuitenkin yksi suuri unelmani - ja saan nyt työskennellä osittain näiden samojen aiheiden parissa, joista kerron teille täällä blogissani. Edelleen yhtä suurella intohimolla, vaikka ehkä hieman harvemmin kuin aiemmin...

Viime kerralla kerroin ajatuksiani Khaled Hosseinin Ja vuoret kaikuivat -kirjasta. Kuten huomasitte, en ollut yhtä lumoutunut kuin Hosseinin edellisestä kirjasta Tuhat loistavaa aurinkoa. Yksi iso syy tähän oli se, että edellisessä ei kuvata Afganistania yhtä lumoavasti kuin jälkimmäisessä.

Vaikka tuossa maassa on paljon sellaista, mitä en halua edes ajatella, siellä on myös paljon kaunista. Asioita, jotka hukkuvat rumuuden ja julmuuden alle. Kuten juuri vuoret, joista Hosseinikin kirjoittaa.

Minua kiehtovat myös Afganistanin tuoksut: pöly, villamatot, basaarit, teekannut, mausteet...

Ja vuoret kaikuivat -teoksen hengessä päätin valmistaa afganistanilaisen aterian. Kirjassa puhutaan muun muassa tandooriuunista, linssimuhennoksesta ja naanleivästä. No, tandooriuunia ei löytynyt, mutta päätin silti tehdä naanleipää. Sen seuraksi valmistin paimentolaishenkeen sopivasti lammasruokaa, Qabili palauta.

Pian keittiössä tuoksui ihanan eksoottiset mausteet: kaneli, kurkuma, sahrami ja juustokumina. Makumatka Afganistaniin alkakoon!


Naanleipä

8 dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1/2 tl suolaa
1 kananmuna
2 rkl kirkastettua voita
1 1/2 dl turkkilaista jogurttia
2 dl maitoa

Siivilöi kuivat aineet kulhoon.
Lisää vatkattu muna, voi ja jogurtti.
Kaada sekaan maito vähitellen.
Peitä kulho kostealla liinalla ja anna taikinan kohota pari tuntia.
Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla.
Jaa taikina kahdeksaan osaan ja kauli osat soikioiksi.
Sivele leivät kirkastetulla voilla.
Paista öljyssä pannulla molemmilta puolin kauniin ruskeiksi.


Qabili palau

4 porkkanaa kuorittuina ja ohuiksi suikaloituina
1 dl kuorittuja kokonaisia manteleita
1 dl huuhdottuja rusinoita
1 rkl oliiviöljyä
suolaa

Paista kasvikset pannulla öljyssä kauniin väriksiksi. Älä paista liian pitkään!
Mausta suolalla.
Siirrä kasvikset sivuun ja valmista muu ruoka.


Sahramiriisi

6 dl basmatiriisiä
0,5 pss sahramia
1 rkl kurkumaa
suolaa

Keitä riisi kasvisliemessä ohjeen mukaan.
Lisää mausteet jo keittiämisen alussa, jotta maut ja värit imeytyvät riisiin.
Mausta lopuksi suolalla.

Karitsanjauheliha

2 rasiaa karitsan jauhelihaa
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl jauhettua kanelia
2 rkl juustokuminaa
1 rkl kardemummajauhetta
1 rkl jauhettua muskottipähkinää
1 rkl jauhettua kurkumaa
suolaa

Paista lihat pannulla öljyssä kypsiksi.
Lisää mausteet ja suola.
Koristele annos porkkana-rusina-manteliseoksella.
Kokoa annos öljyllä voideltuun kulhoon: pohjalle riisiä, sitten lihapataa ja päälle loput riisistä.

4 kommenttia:

  1. Koko lautasellinen eksotiikkaa, enpä ole kuullutkaan mistään Naanleivästä aiemmin, uteliaisuus heräsi ja on
    pakko kokeilla noita herkkuja, ja ehkäpä tässä tulee vielä luettua mainsotaamasi Khaled Hosseiniakin, jos se saisi minutkin lumoihinsa lukuhetkien myötä. Kiitti lumoavista irtiarjesta -herättelyistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse epäilin ensin noita rusinoita, koska en yleensä tykkää niistä ruoassa. Mutta tuohon annokseen ne sopivat kyllä loistavasti!

      Suosittelen Hosseinia - hänen kirjansa ovat tosiaan ihania irtiottoja tästä suomalaisesta arjesta. Joka näyttää kyllä sekin nyt oikein ihanalta, kiitos kevätauringon.

      Mukavia lukuhetkiä & makumatkoja sinulle!

      Poista
  2. Onnistuiko itse tehdyt naan-leivät tuolla ohjeella? Ovat mun suurta herkkua ja olisipa kiva voida tehdä niitäkin itse :) Blogisi on ihana <3

    VastaaPoista
  3. Carita, naanleipä onnistui kyllä. Varmasti se olisi vielä parempaa avotulella paistettuna, mutta hyvää oli noinkin. Kiitos kommentistasi <3

    VastaaPoista