sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Kesän maukkain keitos

Meinattiin tänään mennä terassille aamukahville, mutta päätettiin kattaa pöytä kuitenkin sisälle. Hieman ripautteli vettä :o)

Vaikka helle on loistanut poissaolollaan, minun kesäsääni on ollut ennusteita huomattavasti parempi. Yksikään päivä ei ole vielä mennyt kokonaan sadetta pidellen. Useampana päivänä on ollut kauniin kesäistä – ja iltaisin on päässyt ihailemaan nättejä auringonlaskuja.

Tien pientareet ovat täynnä kukkia, etenkin suosikkejani päivänkakkaroita ja kissankelloja (vai ovatko nuo harakankelloja kuvassa...?). Tuntuu, että kukkia on nyt enemmän kuin moneen vuoteen.


Eilen kävin poimimassa ekat mustikat. Raakileita oli vielä joukossa, mutta myös sairaita marjoja oli aika paljon. Siinä näkyy sadekesän ikävä puoli!

Sain kuitenkin useamman rasian talviaamujen iloiksi. Ja kun käsin poimii, rasiaan päätyy vain parhaita yksilöitä. Pulleita ja meheviä.

Lomani kuitenkin loppuu ennen kuin mustikat ovat oikeasti kypsiä. Myös vadelmasato taitaa jäädä minulta tänä vuonna keräämättä.

Mutta kantarelleja on paljon! Niillä olemmekin herkutelleet mökillä jo monta kertaa. Tänäänkin saamme paistaa ison satsin kantarelleja iltaruoaksi.

Oman maan uusia perunoita olemme kuitenkin syöneet vasta kerran. Pieniä punajuuria maistelimme jo, kun jouduimme nappaamaan muutamia niistä keskenkasvuisena maasta, jotta muilla on tilaa kasvaa. Herneitä saamme edelleen odottaa. Mutta siellä maan alla ne kasvavat, hiljalleen. Porkkanat, punajuuret ja perunat.

Oman maan satoa odotellessa päätin tehdä kesän ykköskeittoa. Lähdin Joensuun kauppatorille vihannesostoksille. Yllättäen löysin yhden ainoan vihanneskojun, jonka viimeinen naattiporkkananippu vietiin juuri silmieni edestä.



Mutta muut ainekset löysin ja keitin sitten kotona kesäkeiton. Se on ihanan turvallisen makuinen ruoka – ja lämmittää kivasti sateellakin.

Markus Zusakin Kirjavarkaassa syödään kaalikeittoa. Varhaiskaali on mainio raaka-aine, mutta päätin nyt hyödyntää kukkakaalia. Kun sitä kerrankin saa kotimaisena.


Kesäkeitto

4 perunaa
1 nippu naattiporkkanoita
1 pieni kukkakaali
2 uutta sipulia (varret)
50 g voita
8 l vettä
2 tl suolaa
2 dl herneitä
50 g pinaattia
5 dl täysmaitoa
1/2 rkl vehnäjauhoja
persiljaa ja/tai tilliä

Lohko pestyt perunat. Uusia perunoita ei tarvitse kuoria!
Leikkaa porkkanat sopiviksi paloiksi. Isotkin on ok.
Paloittele kukkakaali.
Hienonna sipulin varret.
Sulata kattilassa voi. Lisää kasvikset ja kuumenna hetki.
Lisää vesi ja suola. Kiehauta kasviksia noin vartti.
Lisää herneet ja hienonnettu pinaatti.
Sekoita vehnäjauho maitoon. Lisää seos keittoon.
Anna keiton kiehua, kunnes kasvikset ovat kypsät.
Tarjoile hienonnetun persiljan tai halutessasi tillin kera.




Maukasta alkavaa viikkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti