Tänäkin vuonna näyttää käyvän kuten aina ennenkin: ennen lomaa joutuu tekemään tuplatunnit, jotta saa kaikki hommat suht valmiiksi ennen kuin jää lomalle.
Tuntui, että virta alkoi olla aikas vähissä juhannuksena. Sellaisessa olotilassa en keksi mitään parempaa paikkaa kuin oma mökki. Siellä saa olla hiljaisuuden keskellä, nukkua hyvin ja syödä luvan kanssa paljon.
Minulla on tapana hiippailla ruokakomerolle ja mussuttaa pitkin päivää äidin keksivarastoja tyhjäksi. Vaikka en kaupungissa niin keksien ystävä olekaan. Mökillä ne maistuvat kuitenkin aina!
Toinen mökkiherkkuni on makkara. Sellainen jauhoversio. Nuotiolla paistettuna. Turun (punaisella eli väkevällä) sinapilla kuorrutettuna. Makkarakaan ei maistu kaupungissa, mutta maalla, ulkoilmassa ja etenkin mökillä se on herkkua.
Isäni kasvattaa parsaa, jonka paras sesonki on aina kesäkuussa. Heräsin vasta tänä vuonna siihen, että me suomalaiset hössötämme parsasta huhtikuussa, vaikka paras parsakausi alkaa meillä vasta kahta kuukautta myöhemmin.
Tajusin tämän, kun juttelin ruokakuvauksissa Ravintola Nokan keittiöpäällikön Ari Ruohon kanssa. Hän suosii kotimaisia raaka-aineita - ja hämmästeli ääneen suomalaisten liian varhaista parsavillitystä.
Kirjoitin aiemmin Gotlannista, jossa viljellään paljon juuri parsaa. Tämä vihreä alkukesän herkku saikin luonnollisesti sijansa myös juhannuspöydässämme.
Kokeilin Top Chef Kira Weckmanin parsapyttipannun reseptiä, joka julkaistiin Viini-lehdessä 4/2015. Juuri parempaa ja helpompaa keskikesän herkkua ei oikein voi ajatella.
Kun viereen paistoi isän pyytämää suomalaista kuhaa ja seuraksi korkkasi itävaltalaisen kolmen rypäleen sekoiteviinin Leth Simply Wow! 2014 oli ilta melko lähellä täydellistä.
Kokkoa ei näkynyt. Siitä pieni miinus, mutta erittäin pieni - sanoisin :o)
Parsapyttipannu
500 g uusia perunoita
1 l vettä
1 tl merisuolaa
200 g chorizomakkaraa
1 nippu vihreää parsaa
1 pieni nippu kevätsipulia
5 rkl oliiviöljyä
suolaa & mustapippuria
Pese perunat. Kiehauta suolalla maustettu vesi.
Lisää perunat ja keitä kiehuvassa vedessä 10–15 minuuttia.
Jäähdytä perunat nopeasti. Halkaise kylmät perunat.
Leikkaa chorizo siivuiksi.
Leikkaa parsatangot ja kevätsipulin varret 3 cm:n pituisiksi paloiksi.
Kuumenna 2 rkl öljyä paistinpannulla. Lisää perunapalat ja paista hetki. Nosta perunat sivuun.
Kuumenna pannulla toiset 2 rkl oliiviöljyä ja ruskista makkarasiivut, parsapalat ja kevätsipulit.
Lisää paistetut perunat chorizo-seokseen.
Tarjoile pyttipannu kuumana esimerkiksi vaalean kalan kera.
Parsapyttipannu toimii mainiosti mökillä!
Maukasta kesää teille kaikille :o)
Juurikin näin. parsa on parasta alkukesän herkkua, silliä ja uusia perunoita, ja tietysti kalaa, unohtamatta sitä grillimakkaraa. helppoa ja sopivaa lomaruokaa. kelpaa tarjoilla vaikka itse pressallekin, jos sattuis niinku piipahtamaan kesävieraaksi ihan ohiklkumatkallaan, eikö? Hyvillä mielin sitten voi salaa napsia niitäkin pipareita vaikka siellä mökillä ja ilman kiirietä. Kesälapsi
VastaaPoista