keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Vadelmaunelmia - Brita-kakku kruunaa (viileänkin) kesäillan

Kesällä on melkoinen kiire toteuttaa kaikki talven aikana hatun alla muhineet unelmat. Minullakin on tälle kesälle monta unelmaa, joiden toivon toteutuvan.

Yksi tällainen unelma on hyvä vattukesä. Päättyneen talven aikana oli ihana napata pakkasesta aamupalaksi isoja, meheviä vadelmia ja ripotella niitä luonnonjugurtin pinnalle ja päällystää kokonaisuus hunajalla.

Nyt pakastimessa on enää muutama vadelmarasia, joten toivotaan kovasti, että vattumato pysyy poissa tärkeiltä satoalueilta.

Miika Nousiaisen Vadelmavenepakolaisen hengessä päätin uhrata osan viimeisistä pakastevademista ja kokeilla Brita-kakkua vadelmilla. Tämä kesäinen herkku on jäänyt itseltäni tätä ennen tekemättä, koska pelkäsin marengin onnistumismahdollisuuksia.

Hetkellisesti usko alkoikin loppua, kun 10 vuotta vanha sähkövatkaimeni kuumeni, mutta valkuais-sokerivaahto ei ottanut kovettuakseen. Ehkä sitä olisi pitänyt sekoittaa vieläkin enemmän, mutta lopputulos oli kuitenkin yllättävän onnistunut.

Brita-kakku sopii mainiosti (alkukesästä huomattavasti viilentyneeseen) kesäiltaan. Pian on loma - ja vadelmat toivottavasti siellä missä pitää!

Brita-kakku (Marttojen reseptiä mukaillen)

Pohja:
125 g margariinia
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 keltuaista
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Vatkaa sokeri ja margarinii vaahdoksi. Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Lisää keltuaiset sokeri-voi-vaahtoon yksitellen koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon kuivat aineet ja lopuksi maito. Levitä taikina leivinpaperin päälle.

Marenki:
2 valkuaista
1 1/2 dl sokeria

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Levitä marenki pohjan päälle. Paista uunissa 175 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Leikkaa pohja kahteen tai neljään osaan.

Täyte:
2 dl vispikermaa
1 prk Valion vaniljamaitorahkaa
vadelmia ja maun mukaan myös mustikoita

Vaahdota kerma. Lisää joukkoon rahka. Koristele vadelmilla, ja jos tuntuu ja vadelmat loppuvat, mustikoilla.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti